WITAJ!
Dziękuję, że zajrzałeś na moją stronę! Zapraszam do skontaktowania się ze mną :)
+48 603 341 137
studio@judytatorun.pl
Fotografia - Judyta Toruń | Tortille pełnoziarniste ze smażonymi bananami, czyli Piknik na słodko
16304
post-template-default,single,single-post,postid-16304,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tortille pełnoziarniste ze smażonymi bananami, czyli Piknik na słodko

Tortille pełnoziarniste ze smażonymi bananami, czyli Piknik na słodko

Kto by pomyślał o połączeniu banana z rukolą, albo pełnoziarnistym ciastem tortilli? Mi to się naprawdę smacznie i zdrowo komponuje 😉 W dodatku jak pysznie i niestandardowo. Dla mnie to było ciekawe odkrycie, kiedy połączyłam te smaki. Mam nadzieje, że Wam też się spodoba 😉 Co najważniejsze, jeśli przygotujemy sobie wcześniej placki tortilli to reszta odbywa się błyskawicznie. No to do dzieła!

Składniki na ciasto (ok. 8 tortilli)

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki margaryny Optima Omega3
  • płaska łyżeczka soli

Ponadto potrzebujemy:

  • 4 banany
  • 1 granat
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ok 50 g rukoli
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega3 do podsmażenia bananów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na tortille. Margarynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Mąkę łączymy z solą a następnie dodajemy powoli wodę z margaryną. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i miękkie. Odkładamy na godzinę.
  3. Dzielimy ciasto na 8 równych części, rolujemy w kuleczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy je tak na 10 minut.
  4. Rozwałkowujemy każdą kulkę na cienki placek. Każdy z nich smażymy na rozgrzanej wcześniej, suchej patelni (ok. 30 sek z jednej, ok. 30 sek z drugiej strony). Znakiem rozpoznawczym dobrze usmażonych placków tortilli jest pojawienie się na nich dużych pęcherzyków powietrza i brązowych plamek. Bez nich placków nie zdejmujemy z patelni 🙂
  5. Każdy usmażony placek kładziemy na wilgotną czystą ściereczkę aby troszkę zwilgotniał i łatwiej nam się składał.
  6. Drugą patelnię rozgrzewamy na banany. Kładziemy łyżkę margaryny Optima Omega3. Obieramy i kroimy każdego na pół i kładziemy na patelni, żeby się troszkę podsmażył z każdej strony, ale też nie za bardzo, żeby się nie „rozpuścił”. Posypujemy cynamonem.
  7. Przygotowujemy granat, stukając nad miseczką w jego połówki łyżką aż wypadną wszystkie ziarenka. Sok, który się oddzielił trzeba połączyć z jogurtem naturalnym, żeby był taki różowiutki 😉
  8. Każdy placek smarujemy tym różowym jogurtem, na połowie placka kładziemy garstkę rukoli, łyżkę ziarenek granatu, podsmażonego banana i składamy tortillę na pół a następnie po bokach tworząc coś jak kopertę.
  9. To wszystko! Smacznego 🙂

Optymalny wybór na piknik

 

Brak komentarzy

Napisz komentarz