WITAJ!
Dziękuję, że zajrzałeś na moją stronę! Zapraszam do skontaktowania się ze mną :)
+48 603 341 137
studio@judytatorun.pl
Fotografia - Judyta Toruń | fit gofry wytrawne na piknik
piknik, gofry, waffels, summer, lato, picnic
16295
post-template-default,single,single-post,postid-16295,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Błyskawiczne FITgofry na piknik z Pastą z bobu, kozim serem i granatem

Błyskawiczne FITgofry na piknik z Pastą z bobu, kozim serem i granatem

Gofry znane są nie od dziś. Jednak piknikowe okoliczności poruszyły moją kreatywność na tyle, że stworzyłam specjalną ich wersję outdoorową 😉 Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Nie jest pracochłonna przez co mnie się bardzo podoba 😀  Drożdży kupować nie musicie, bo to opcja przyspieszona, co by za długo nam się przy takich przygotowaniach nie zeszło a jednocześnie, aby wciąż było pysznie, więc bez utraty smaku. Aby było trochę zdrowiej użyjemy do ich przygotowania mąki pełnoziarnistej i margaryny Optima Omega3.

Składniki na bezdrożdżowe ciasto gofrowe (ok. 20 sztuk mniejszych gofrów)

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny Optima Omega3
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pozostałe przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki, czosnku granulowanego
  • pęczek koperku drobno pokrojonego
  • całe liście bazylii (według uznania do położenia na ciasto przed pieczeniem)

Składniki na pastę z bobu:

  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3-4 pomidory suszone
  • 1/3 oliwy ze słoiczka pomidorów suszonych
  • 3 gałązki bazylii
  • pieprz, sól do smaku

Ponadto potrzebujemy:

  • ok. 50 g rukoli
  • 1 granat
  • kozi ser w plasterkach

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy oczywiście ciasto na gofry. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
  2. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i miksujemy aż do połączenia składników. Najlepiej wcześniej wymieszać całość, aby nam masa za bardzo nie „chlapała”. Możemy wcześniej też rozpuścić sobie margarynę w rondelku jeżeli wyciągneliśmy ją wczęśniej z lodówki.
  3. Tak przygotowaną masę nakładamy na rozgrzaną gofrownicę po łyżce na środku aby uformować mniejszego okrągłego gofra. Na wierzch kładziemy kilka listków bazylii i pieczemy ok. 3 minut. Gorące gofry kładziemy na kratkę do odparowania i przestygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy dodatki, czyli kozi ser w plasterkach, myjemy rukolę, wydobywamy ziarenka z granatu poprzez stukanie w jego połówkę łyżką nad miską, a w blenderze miksujemy wszystkie nasze składniki na pesto
  5. Połowę gotowych gofrów smarujemy pastą z bobu a na druga połowę kładziemy garstkę rukoli, plasterek koziego sera, a nawet pół plasterka i łyżkę ziarenek granatu.

Smacznego! 🙂

Optymalny wybór na piknik

 

 

Brak komentarzy

Napisz komentarz