WITAJ!
Dziękuję, że zajrzałeś na moją stronę! Zapraszam do skontaktowania się ze mną :)
+48 603 341 137
studio@judytatorun.pl
Fotografia - Judyta Toruń | Przepisy – Aksamitna zupa krem z białych warzyw
16030
post-template-default,single,single-post,postid-16030,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Przepisy – Aksamitna zupa krem z białych warzyw

Przepisy – Aksamitna zupa krem z białych warzyw

Jesienią smakują mi najbardziej. Mowa o zupach krem. Sycące, aksamitne, delikatne to jest to, co kocham w nich najbardziej. Ostatnio dostałam cały arsenał ekologicznych warzyw od rodziców naszych przyjaciół. Pomyślałam, że na naszą dwójkę to całkiem sporo, więc pozostało wymyśleć na najbliższe dni przepisy uwzględniające te warzywka. Niedługo to trwało, bo widząc spory zapas selera i pietruszki a posiadając w lodówce kalafiora, na którego nie miałam pomysłu zdecydowałam się na zupę krem z białych warzyw z dodatkiem chipsów z pietruszki !

 

Składniki:

  • bulion drobiowy (ćwiartka z kurczaka, włoszczyzna bez kapusty, 2 l wody, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe)
  • 1/2 kalafiora
  • 1 seler
  • 4 pietruszki + 3 pietruszki na chipsy
  • 2 ziemniaki
  • biała część pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • 250 g śmietany 18 % lub 30% jeśli lubicie bardziej kremowy smak
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 spora łyżka masła
  • opcjonalnie: olej do chipsów z pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw trzeba przygotować bazę, jaką jest bulion drobiowy. Na 2 l wody wrzucamy mięso + liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut i wrzucamy pokrojone warzywa. Całość na niewielkim ogniu gotujemy jeszcze ok. 1,5 godziny, aby bulion był jak najbardziej esencjonalny.

W międzyczasie możemy zająć się naszymi białymi warzywami. Obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki pietruszkę, selera i ziemniaki. Smażymy na maśle w garnku, po chwili dorzucamy różyczki kalafiora i pokrojonego w plasterki pora. Chwilę podsmażamy i dorzucamy posiekany czosnek i cebulę. 2 minuty smażymy i zalewamy mlekiem . Gotujemy około 25 minut na niewielkim ogniu. Teraz dolewamy nasz bulion i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Kiedy kończy się gotować przygotowujemy chipsy z pietruszki. Kroimy pietruszkę na cienkie plasterki, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pietruszkę na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Można także przygotować chipsy opiekając je na suchej patelni aż do zarumienienia, jednak muszę przyznać, że w opcji z tłuszczem wychodzą smaczniejsze. Jeśli dobrze odsączymy będą wciąż FIT 😀

Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielamy śmietaną. Proste prawda? 😉

 

Brak komentarzy

Napisz komentarz