WITAJ!
Dziękuję, że zajrzałeś na moją stronę! Zapraszam do skontaktowania się ze mną :)
+48 603 341 137
studio@judytatorun.pl
Fotografia - Judyta Toruń | Nieprzyzwoicie FIT pizza
15794
post-template-default,single,single-post,postid-15794,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Nieprzyzwoicie FIT pizza

Nieprzyzwoicie FIT pizza

Dziś przekazuję przepis na szybciutką FIT pizza na pełnoziarnistym spodzie z dodatkami, które mi smakują najbardziej, ale oczywiście możecie układać własne smakowe kompozycje i samemu odkrywać swoje warianty. Na prośbę specjalną zamieszczam komentarze do wersji bezglutenowej 😉 Zaznaczam, że przepis jest na większą ilość, więc jak robicie tylko na raz wystarczy spokojnie pół porcji.

A propos mąkę glutenową możecie zamienić na:

  •  Mąka gryczana
  •  Mąka ryżowa
  •  Mąka kukurydziana
  •  Mąka z amarantusa i amarantus
  •  Mąka ziemniaczana
  •  Tapioka (mąka z manioku)
  •  Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
  •  Mąka sojowa
  •  Marcepan (mąka migdałowa)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki żytniej/pszennej mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej do wyboru powyżej (można mieszać np. 2 szkl. mąki pełnoziarnistej + 1 szklanka mąki migdałowej, kukurydzianej, gryczanej, czy jakiejkolwiek innej);
  • łyżeczka proszku do pieczenia (dla bezglutenowców proszku do pieczenia bezglutenowego do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na takich specjalnych działach np. w Tesco);
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw (ja użyłam Toskańskiej – idealne połączenia smaków; można zrobić taką mieszankę samemu, wystarczy połączyć: płatki pomidorowe, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka, cebula);
  • łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oliwy/oleju rzepakowego (ja użyłam rzepakowego z lnianym) + trochę do posmarowania patelni

Sos pomidorowy

Najprostszy na Świecie. Puszkę pomidorów pellati redukujemy do gęstego sosu w rondelku. Dodajemy ulubione przyprawy (mogą być te toskańskie, które już wymieniłam lub po prostu zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek jeśli lubicie) i gotowe.

Brak komentarzy

Napisz komentarz