WITAJ!
Dziękuję, że zajrzałeś na moją stronę! Zapraszam do skontaktowania się ze mną :)
+48 603 341 137
studio@judytatorun.pl
Fotografia - Judyta Toruń | Murzynek z wiśniami
15780
post-template-default,single,single-post,postid-15780,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Dziś coś prostego na czarną godzinę Waszych słodkich potrzeb 🙂 Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu plus ewentualnie warto zaopatrzyć się w wiśnie. Ja użyłam tych które mi zostały z nalewki, ale można użyć też z np. wiśni z kompotu. To ciasto wyjdzie każdemu a swoim klasycznym smakiem przypomni czasy dzieciństwa. Jesteście gotowi? 🙂

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka masła 200 g
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao lub 100 g czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 400-600 g wiśni w zależności czy wolicie więcej (z likieru, nalewki, bądź kompotu)

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy na średnim ogniu masło pokrojone na kawałki, dodajemy cukier, wodę i kakao lub czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy i mieszamy, a gdy uzyskamy jednolitą masę odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra – dół.

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Gdy masa kakaowa/czekoladowa przestygnie nieco (nie może być gorąca) wbijamy same żółtka i mieszamy delikatnie całość trzepaczką. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy trzepaczką mąkę z proszkiem z naszą masą kakaową i mieszamy jak łyżką. Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy całość subtelnie, żeby ciasto było puszyste i odpowiednio napowietrzone. Gwarantuję, że ma to znaczenie 😉

Smarujemy masłem/margaryną prostokątną klasyczną formę o średniej wielkości i wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy a na niej układamy równomiernie wiśnie. Formę wkładamy do piekarnika i czekamy 1 h. Na przestudzone ciasto możemy przygotować polewę czekoladową. Bez niej też jest pysznie, ale dla fanów ciast z polewą instrukcja poniżej 😉

SKŁADNIKI

  • 125 g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Najpierw rozpuszczam w rondelku masło, dodaję cukier puder, mleko, a gdy się rozpuści to zdejmuję z ognia, dodaję kakao i mieszam. Studzimy i voila polewa jest gotowa do polania ciasta.

Proste prawda? W końcu to Murzynek 🙂

Brak komentarzy

Napisz komentarz